Skip to main content

FAQ(Q&A)

1. The satellite of Ecuador which was damaged on collision with Russian debris in space?
2. The Indian Space Research Organization (ISRO) Navigation centre was set up at _______________
3. The acronym ________ means billion of operations per second
4. A technology to provide high speed internet access over telephone wiring:
5.Which device is used to study the way and object behaves when the air flows over it?
6. The part of a computer that shows visual information on a screen?
7. What are the machines used to check the progress of unborn babies still in the mother’s womb?
8. A type glass that is highly resistant to heat.
9. Which country in the world has maximum number of robots working?
10. The fear of being out of mobile phone contact is known as?
11. A new technology which provides the ability to create an artificial world and have people interact with it is called ?
12. Which of the following space agencies has launched the LISA Pathfinder ?
a) Japan Aerospace Exploration Agency
b) NASA
c) European Space Agency
d) China National Space Administration
13.Satellites of which of the following countries have been successfully launched by using ISRO’s PSLV C29 ?
a) Canada
b) Singapore
c) Indonesia
d) Saudi Arabia
14.The device used for locating submerged objects under sea is?
15. Which of the following is the largest air pollutant?
a) Carbon dioxide
b) Carbon monoxide
c) Sulphur dioxide
d) Hydrocarbons
16. Who invented Telegraph?
a) Samuel Morse
b) Edward Jenner
c) Alexander Graham Bell
d) Marcony
17. Communication satellite are used to –
a) transmit communication signal only
b) receives communication signal only
c) provide information of natural resources only
d) receive and redirect communication signal
18. A radar that detects the presence of an enemy aircraft uses –
a) Ultrasonic waves
b) Electric waves
c) Radio waves
d) Sound waves
19. The elements DIV and SPAN tag have the following characteristics
a) Element DIV inherits properties defined for SPAN in a stylesheet
b) DIV and SPAN are used as alternatives for the element
c) Elements SPAN and DIV define content to be inline or block-level
d) DIV is used inside element
20. Which is not a property of attribute Behavior of Marquee tag?
a) alternate
b) blur
c) scroll
d) slide
21. HTML is a subset of
a) SGMT
b) SGMD
c) SGML
d) None of these
22. The attribute, which define the relationship between current document and HREF’ed URL is
a) URL
b) REL
c) REV
d) all of these
23. Markup tags tell the web browser
a) How to organise the page
b) How to display the page
c) How to display message box on page
d) None of these
24. Which attribute specifies a unique alphanumeric identifier to be associated with an element?
a) class
b) article
c) id
d) html
25. The ___________ attribute specifies an inline style associated with an element, which determines the rendering of the affected element.
a) style
b) dir
c) class
d) none of the mentioned
26. Which of these is a client server application?
a) Web browsing
b) E-mail
c) Internet Chat
d) All of the above
27. Which attribute is used to provide an advisory text about an element or its contents.
a) tooltip
b) title
c) dir
d) none of the mentioned
28. What are Empty elements and is it valid?
a) No, there is no such terms as Empty Element
b) Empty elements are element with no data
c) No, it is not valid to use Empty Element
d) None of these
29. How do I add scrolling text to my page?
a) scroll
b) tab
c) ciruler
d) marquee
30. Which parameter is commonly used for size attribute?
a) centimeter
b) pixels
c) inch
d) millimeter
31. cols attribute is use with ___________
a) td tag
b) th tag
c) ol tag
d) textarea tag
32. Use of checked attribute is ____________
a) Whether on page load all multimedia elements should be checked
b) Whether on page load all form element should be checked
c) Whether on page load all list element should be checked
d) Whether on page load element should be checked
33. From the following which tag is descriptive list starts ?
a) LL tag
b) DL tag
c) DD tag
d) DS tag
34. How many standard color names does HTML supports?
a) 120
b) 130
c) 140
d) 90
35. Who is making the Web Standards?
a) Mozilla
b) Microsoft
c) Apple
d) The World Wide Web Consortium (W3C)
36. Correct HTML tag for the largest heading is
a) head tag
b) h6 tag
c) h1 tag
d) heading tag
37. Character encoding is
a) method used to represent numbers in a character
b) method used to represent character in a number
c) a system that consists of a code which pairs each character with a pattern,sequence of natural numbers or electrical pulse in order to transmit the data
d) none of these
38. The latest HTML standard is
a) XML
b) HTML 5.0
c) HTML 4.0
d) SGML
39. The body tag usually used after
a) HEAD tag
b) Title tag
c) EM tag
d) FORM tag
40. A piece of icon or image on a web page associated with another web page is called
a) url
b) plugin
c) hyperlink
d) none of the mentioned
41. Which is the first Internet search engine?
a) Google
b) Archie
c) Altavista
d) WAIS
42. Dynamic web page
a) is same every time whenever it displays
b) generates on demand by a program or a request from browser
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned
43. URL stands for
a) unique reference label
b) uniform reference label
c) uniform resource locator
d) unique resource locator
44. What is document object model (DOM)?
a) application programming interface
b) convention for representing and interacting with objects in html documents
c) hierarchy of objects in ASP.NET
d) none of the mentioned
45. What is the inline style used for?
a) To applying a unique style to a single HTML element
b) To apply style to all the pages
c) To define a common style for all HTML elements on a page
d) All of the above

Answer
1. Pegasus. This is the first and only satellite
2. Byalalu, about 40 km from Banglore
3. GB
4. ADSL
5. Wind Tunnel
6. Visual Display Unit (VDU)
7. Ultra Sound Machines
8. Borosilicate Glass
9. Japan
10. Nomophobia
11. Televirtuality
12. c. LISA stands for Library and Information Science Abstracts. It’s an international abstracting and indexing tool designed for library professionals and other information specialists.
13.b 14. Sonar 15.b 16.a 17.d
18.c Full form of RADAR Radio Detection and Ranging. It uses radio waves. This instrument finds out the precise location of distant objects (especially ships and aircraft) by means of radio waves.
19.c 20.b 21.c 22.b 23.b 24.c 25.a 26.d 27.b 28.b 29.d 30.b 31.d 32.d 33.b 34. c Explanation: In HTML one can use a color name to specify a color e.g. Tomato, Orange, DodgerBlue, MediumSeaGreen, Gray, SlateBlue, Violet, LightGray etc. For colored fonts, we used text-decoration property to set the color of the text.
35. d 36. c 37.c 38.b 39.a 40.c 41.b 42.b 43.c 44.b 45.a